Soorten uitlaten
en de functie

De 3 functies van een uitlaat: 

 

 

 

 

Afvoeren gassen

Allereerst het afvoeren van de verbrandingsgassen.De gassen ontstaan in de motor bij de verbranding van brandstof. In het meest ideale geval bevatten die gassen geen schadelijke stoffen. Tijdens de verbranding worden nl koolwaterstoffen met zuurstof uit de aangezogen lucht omgezet in waterdamp en koolzuurgas, beiden ongevaarlijke stoffen. Maar als de verbranding niet volledig is komen schadelijke stoffen als onverbrande koolwaterstoffen, koolmonoxide en stikstofoxide in de uitlaatgassen voor. Ze zijn giftig en mogen dus geen gevaar opleveren. Een uitlaat zorgt voor de afvoer van die verbrande gassen. 

Afvoeren hitte

Ten tweede het afvoeren van de hitte die door de motor geproduceerd word, de uitlaat zorgt dat de hete gassen afkoelen alvorens ze via de uitlaat met de uitlaatgassen naar buiten word geblazen.  

Dempen

Als laatste het dempen van het geluid. De gassen verlaten onder hoge druk de motor en zetten dan direct enorm uit. Dat gaat gepaard met enorm lawaai dat de uitlaat dempt zodat het een aanvaardbaar geluidsniveau word.

 

 

 

 

Soorten uitlaten:

Er is genoeg te kiezen, aan de hand van het gewenste doel (stil of juist een sportief geluid)
kun je een keuze maken uit onderstaande.

Gewone stalen uitlaten:
Worden gemaakt van duurzaam gealuminiseerd staal.
Een gewone standaard uitlaat is nauwer dan een sportuitlaat. Dat werkt geluiddempend maar geeft meer druk dan een sportuitlaat en daardoor gaan pk’s verloren.

Sport uitlaten:
Een sport uitlaat is dus ruimer en geeft daardoor meer geluid en minder tegendruk, waardoor je geen pk’s verliest en meer koppel en meer vermogen houdt.

RVS uitlaten:
Een RVS uitlaat is enorm duurzaam en gaat over het algemeen veel langer mee dan je auto. Het kost iets meer maar bij een goede constructie gaat deze uitlaat ook veel langer mee. De klank is iets anders dan gewoon staal. Bij twijfel over het materiaal test je het met een magneetje, blijft hij niet hangen? Dan is het RVS!